Mat som kan leda till ett veterinärbesök

25.03.2018

Det kan vara svårt att motstå hundens snälla ögon, när man själv äter någonting gott och hunden följsamt tittar på. Kan en liten belöning från bordet eller lite människomat verkligen vara skadligt för hunden? Svaret är att det varierar mellan olika livsmedel. Om maten innehåller sötningsmedlet xylitol, kan det utgöra en hälsofara för din hund. Faktum är att det finns en hel del livsmedel som en hund aldrig bör äta. Och anledningen till att du inte bör ge hunden dessa är inte för att hunden riskerar att gå upp i vikt av dem. Vissa livsmedel är helt enkelt livsfarliga för hundar, och vissa av dessa kan förvåna många hundägare.

Här tittar vi närmare på några livsmedel som kan föranleda ett besök hos veterinären och därför bör undvikas. Om du mot förmodan skulle råka ge din hund något av nedanstående livsmedel, bör du genast kontakta din lokala veterinär i Skåne. Det skadar inte att ta det säkra före det osäkra! 

Avokado

Avokado är ett livsmedel som innehåller ett gift vid namn persin. Det är inga problem för människor som inte är allergiska mot detta ämne att äta avokado, men för mycket av det goda kan vara giftigt för hundar.

Alkohol

Alkohol har samma effekt på en hunds lever och hjärna som den har på människor. Det krävs dock en betydligt mindre mängd för att alkoholen ska vara skadlig för din hund. De symtom som alkoholkonsumtion kan leda till är kräkningar, diarré, koordinationsproblem och andningsbesvär. Hunden kan till och med hamna i koma eller dö. Ju mindre din hund är, desto känsligare är den för alkohol.

Lök

Lök (inklusive vitlök) - oavsett om den är i pulverform, rå, tillagad eller torkad, bör du hålla borta från din hund. Lök är skadligt för hundens röda blodkroppar och kan orsaka ett tillstånd som kallas anemi. Detta gäller även barnmat som innehåller lökpulver. En extremt liten mängd kan vara okej, men en större mängd förgiftar hunden. Symtom på detta är kräkningar, andningsbesvär och svaghetssymtom.

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan orsaka njurproblem hos hundar. Det kan räcka med en mindre mängd för att hunden ska bli sjuk. Ett tidigt tecken är att din hund kräks om och om igen. Inom en dag kommer hunden bli slö och deprimerad.

Mjölk och mjölkprodukter

Det kan vara frestande att dela en glass med sin hund en varm sommardag. Du bör dock ge hunden en iskub istället. Mjölk och mjölkprodukter kan nämligen orsaka diarré och andra matsmältningsbesvär. Konsumtion av sådana livsmedel kan även leda till matallergi och i förlängningen klåda.

Choklad

De flesta känner till att choklad inte är bra för hundar. Problemet med detta livsmedel är ämnet teobromin. Detta ämne finns i alla sorters choklad, även vit choklad. De farligaste formerna av choklad är mörk choklad och bakchoklad. En hund som får i sig choklad kan börja kräkas och få diarré. Chokladen kan även orsaka hjärtproblem, darrningar, anfall och i värsta fall leda till döden.

Andra livsmedel

Utöver ovanstående sex livsmedel finns det en hel rad olika livsmedel som du bör undvika att ge din hund. Fråga gärna din veterinär om du känner dig osäker, så slipper du onödiga och olustiga besök till veterinären.